Presencing in gesprek

school vis met mens in midden

Presencing in gesprek (jezelf als instrument); geschikt voor trainers, coaches, therapeuten, adviseurs.

Deze workshop kan geboekt worden als in-company training. Om de zoveel tijd organiseer ik een open inschrijvings-training. Ik geef deze workshop ook binnen de Masterclass Strategisch Adviseren van Bureau Zuidema en binnen de School voor Adviseren, van Erik Burema.

In de training ‘Presencing in gesprek’ oefenen we aan de hand van materiaal uit Awareness Through the Body, fysiek theater en Mindfulness hoe je je ‘aanwezigheid’ en waarnemingsvermogen kunt inzetten om te komen tot de kern van de zaak.

In het woord ‘Presencing’ zijn de woorden presence en sensing samen gevoegd. In het Nederlands vertaald zou je het kunnen hebben over ‘voelend aanwezig zijn’. Of gewaarwordend aanwezig zijn.

80 % van onze communicatie vindt non-verbaal en vaak ook onbewust plaats. Met non-verbale communicatie bedoel ik niet alleen de houding die jij of de ander aanneemt, ook hoe je klinkt en kijkt. Vooral bedoel ik met non verbale communicatie: Wat gebeurt er fysiek-energetisch in jou in reactie op de ander? Welke stemming of emotie steekt de kop op? Begin je je te ergeren of te vervelen, ben je verbaasd, onthutst of geroerd? Wat gebeurt er met je adem? Stokt die, versnelt die, of komt hij ‘hoog’ te zitten? Met je spiertonus? Span je delen van je lichaam extra aan? Of verslapt je postuur? Wat gebeurt er met je energie? Raak je gejaagd? Of voel je je kracht uit je wegvloeien? Zijn er sensaties waarneembaar in je buik, je maag, je hart, je keel, waar dan ook, ook al weet je misschien niet wat de betekenis daarvan is?

De verbale en de non-verbale communicatie samen noem ik het hele veld van communicatie. Dit veld bevat in principe alle informatie die nodig is om het (advies) gesprek vruchtbaar te laten zijn. Wat er van moment tot het moment gaande is in jou en tussen jou en de ander, vormt een reeks van steppingstones. Die jou en je gesprekspartner leiden naar de kern (van wat op tafel moet komen).

Wil je op de steppingstones kunnen gaan staan, is het wel nodig dat je opmerkt wat er gaande is.

Het eerste deel van mijn workshop gaat daarover: je stoft je opmerkzaamheid af en opent je bewust voor die niet aflatende stroom van fysiek energetische reacties op de situatie. Je leert aanwezig te zijn bij wat zich aandient. In eerste instantie nog zonder daar iets mee te doen. Deze staat van zijn wordt in het fysiek theater de Zero genoemd. Otto Sharmer, de grondlegger van de Theory U heeft het over Presensing.

Vervolgens onderzoek je de mogelijkheid om dat wat zich aandient in te brengen. Dit is best een spannend proces. Je verlaat van tevoren geregisseerde of bekende paden. Vaak komen er vragen boven wanneer je overweegt iets te vertellen over wat er in je omgaat: Is wat ik ervaar wel relevant? Wordt het doel wel gehaald wanneer ik deze schijnbare zijweg insla? Word het niet te persoonlijk, of te gevoelvol?

Natuurlijk is niet alles van wat je meemaakt geschikt om de ander deelgenoot van te maken. Maar er is meer mogelijk dan je misschien denkt en waarmee je het gesprek juist zult dienen. Hoe je iets inbrengt blijft wel van belang. Ook daar zullen we het over hebben.

Naast spannend kan het landen in de Zero ook ontspannend zijn: je kan jezelf ontslaan van het idee dat jij het allemaal, en wel bij voorbaat, moet weten. En dat jij in je eentje het doel erdoor heen geloodst moet krijgen. In plaats daarvan leer je meer te leunen in je eigen aanwezig zijn. Daar zal je aangereikt krijgen wat relevant is om te noemen. De uitkomst van het gesprek dat van daaruit ontstaat zal misschien anders zijn dan van tevoren bedacht, maar zal meer als een co-creatie zijn. En heeft daardoor meer kans daadwerkelijk gevolg te krijgen.

De tijd nemen om na te gaan wat je voelt gebeuren in jezelf en tussen jou en de ander is net zo spannend en ontspannend te gelijk. Vaak denken we dat we geen stiltes mogen laten vallen. Maar juist de stilte geeft impact aan wat je zegt. Met de tijd nemen om te ‘sensen’ en ‘proevend te verwoorden doe je recht aan jezelf, de ander en de situatie.

Duur van de workshop: 1 dagdeel