Jezelf als instrument

Groepstraining Presensing in begeleidende gesprekken.

Geschikt voor adviseurs, coaches, therapeuten, managers, leidinggevenden.

80 % van onze communicatie, ofwel uitwisseling van informatie, vindt non-verbaal en vaak ook onbewust plaats. Of dat nou informatie-uitwisseling is met de ander, onze situatie of met onszelf.

Met non-verbale informatie/communicatie bedoel ik meer dan alleen de houding die jij of de ander aanneemt, of hoe je klinkt en kijkt. Ik heb het vooral over wat er  fysiek-energetisch in jou gebeurt, in reactie op de ander en je situatie. Welke stemming of emotie steekt de kop op? Wat gebeurt er met je adem? Met je spiertonus? Span je delen van je lichaam extra aan? Of verslapt je postuur? Wat gebeurt er met je energie? Raak je gejaagd? Of voel je je kracht uit je wegvloeien? Zijn er sensaties waarneembaar in je buik, je maag, je hart, je keel, waar dan ook? Voel je je stil worden? Weet je het even niet meer? ‘Ruik’ je onraad? Of juist een doorbraak?

De verbale en de non-verbale informatie/communicatie samen noem ik het ‘veld van informatie’. Gewaarwordend aanwezig blijven bij dit veld (‘Presening’) wordt vaak vergeten. Soms is er wel gewaarwording, maar wordt die afgedaan als niet ter zake doend in de doelstelling van het gesprek. Of hij wordt als ongepast gezien.

Toch: Ook al kan je je waarnemingen misschien niet meteen duiden, het gaat om informatie die niet zomaar opdoemt.

De ervaring leert dat juist de informatie die ter plekke aanwezig is, niet alleen voldoende is om de situatie tot ontwikkeling te laten komen, maar vaak ook onontbeerlijk is: ‘het gesprek dat niet gevoerd wordt, maar wel gevoerd zou moeten worden’ vindt hier zijn ingang.

Wat er van moment tot het moment bovenkomt aan informatie, vormt een reeks van steppingstones. Die steppingsstones kunnen leiden naar de kern van wat gezien moet worden en om antwoord vraagt.

Wil je op de steppingstones kunnen gaan staan, is het wel nodig dat je opmerkt wat er gaande is.

En dat gaan we in deze training oefenen.

Eerst maken we al je zintuigen wakker. Niet alleen je zien, je horen, je ruiken, je smaak en je tastzin, maar ook de zintuigen die maken dat je jezelf ‘aan de binnenkant’ kunt waarnemen. We doen dit door gebruik te maken van doeltreffende en lichtvoetige oefeningen uit het fysiek theater.

Je leert vervolgens de Zero te organiseren en in jezelf uit te nodigen. Je oefent eerst non- verbaal via werkmateriaal uit Awareness Through the Body, in presensing te blijven, ongeacht wat er gebeurt. Langzaam werken we toe naar het contact houden met je ‘Zero’, terwijl je verbaal contact maakt met de ander.

Dan oefen je, binnen een nagespeelde casus, in te brengen wat het dan is, dat je in het nu opmerkt.

Dat vergt enig beleid in de vorm van aankondigende, inleidende korte zinnen, waar je handvatten voor aangereikt krijgt.

Presensing in contact kan alleen werken met open en respectvol vizier. Zolang je niet beschuldigend, aanvallend, pleasend of manipulerend communiceert, kunnen zelfs boosheid en scherpe grenzen ingebracht worden, terwijl de relatie veilig blijft en misschien zelfs veiliger wordt. Mits je altijd checkt of jouw waarnemingen herkend worden. En bereid bent eventueel invullen van jouw kant terug te nemen.

Natuurlijk is niet alles wat we gewaarworden per se geschikt om in te brengen. Het vergt enige zelfkennis om te onderscheiden waar je gewaarwordingen vooral samenhangen met jouw persoonlijke gevoeligheden en projecties, en waar ze van nut kunnen zijn in het tot stand brengen van contact, dat vrucht zal dragen.

Om dat onderscheid helderder te kunnen maken kan het soms zinnig zijn aanvullend het korte individueel coaching traject ‘de laag eronderte doen.

Presensing kan je altijd en overal in de praktijk brengen. Maar om vanuit deze grondhouding te leven en te werken vraagt levenslang oefenen. Dat is gelukkig geen straf, maar een eveneens levenslang verrijkend proces, dat je doeltreffender, wijzer en autonomer in je leven en werk helpt staan.

In moeilijke situaties is het hoge school werk om niet door gewoontepatronen geregeerd te worden. Kom dan met de casus waarin je vastloopt of vreest vast te lopen naar me toe en ontvang de individuele coaching ‘Invloed zonder Macht  Je kan ook kiezen voor deze optie wanneer je sowieso liever in individuele setting aan de slag gaat.


Prijs korte versie van 1 dagdeel: 450 euro exclusief 21 % BTW

Prijs versie van 1 dag: 800 euro exclusief 21% BTW

Locatie: mr. H.F. de Boerlaan 107, 7411AH, Deventer (Havenkwartier). Zeer  makkelijk bereikbaar. Parkeren kan gratis naast het pand. Bus 81          vanuit station Deventer stopt voor de deur.

Of: Een ‘in company’ locatie. Ik breng hier eventuele reiskosten in rekening.