Awareness Through the Body retraites

 

Week-retraite 1:  Movement-Meditations;  Sensing your Presence'

 

The Singing Body Company - Sensory Awareness

 

  • Wanneer je je meditaties willen leren verankeren in verfijnd en verrijkend lichaamsbewustzijn.
  • Wanneer je in diepe nabijheid wil treden met je lichaam en daarmee met jezelf en  aanwezigheid.
  • Wanneer je je bewegingen tot op de millimeter wilt leren vullen met voelende aandacht zodat je lichaam haar/zijn natuurlijke gratie weer terugvindt
  • Wanneer je niet op wilskracht wilt bewegen, maar je wilt leren je te laten dragen door levensenergie.
  • Wanneer je niet voorbij wilt leven aan de intrinsieke waarde, betekenis en vreugde van jouw ‘er zijn’.

 

Je lichaam bewonen, je bewustzijn belichamen

Je lichaam verlangt naar jou. Het wil graag dat  je bewustzijn van je lichaam  verdiept. Het wil niets liever dan je bewustzijn steeds verfijnder te representeren.

Leer je lichaam te ervaren als intieme bron en anker van je aanwezig zijn. Midden in de natuur van de stille en schone Morvan (Frankrijk)

 

Het programma

Iedere ochtend starten we met Embodiment Stretching, waarin extra aandacht wordt gegeven aan Yin Yoga (zachte, verstillende vorm van yoga met nadruk op 'niet-doen')

Gedurende 3 middagen werken we met Awareness Through the Body, in de natuur. De andere middagen ben je vrij.

De avonden zullen we besteden aan verdiepend Presencing-werk (voelend aanwezig zijn bij wat er fysiek-energetisch om je en in je gebeurt zonder conclusies te trekken)

  • (geleide) Meditatie
  • Tandava (trage bewegingsmeditatie)
  • Autentic Movement.

De eerste trainingsdag zal echter helemaal besteed worden aan de workshop 'Psoas- en stressrelease; ontspannen tot in je kern', om een vruchtbare bodem te creëren voor de rest van de week.

Extra aandacht gaat ook naar hoe je in contact kan blijven met je ‘embodied Presence’, met Non Doing, Felt Sense, Self-intamacy en met je waarde, terwijl je in contact treedt met de buitenwereld en de ander.

Je krijgt veel werkvormen aangereikt waarmee je thuis zelfstandig ‘op de rit’ kunt blijven en verder kunt exploreren.

N.B: Alhoewel we geen psychologisch proceswerk gaan doen en ook geen groepsdynamisch werk, kan het zijn dat er soms behoefte is aan extra steun en verdieping. Mocht dat zo zijn dan kan een individuele lichaamsgeoriënteerde coaching sessie worden ingepland.  Het ontvangen van een individuele ontspanningssessie behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Hanneke Verhulst (1967) over Sensing en Presence 

Ik over Sensing en  Presence in mijn leven:

‘Aan het eind van mijn leven wil ik niet denken: ‘hehe, ik heb het gehaald’. Er valt niets te halen. Alhoewel het aardse ‘making myself a living’ weerbarstig, veeleisend en opslorpend kan zijn, blijft het een regelrecht wonder dat ik er ben. Samen met andere levende wezens, hier op deze adembenemend mooie planeet. Niet aan dat wonder voorbij te leven, maar erin; dat is waar ik me aan wil wijden. het creatieve werk dat ik doe gaat daar in wezen ook over (www.singingwalls.nl)’.

Data volgen

 

Weekretraite 2: 'Je Paradijs bestaat'

Via je lichaam landen in rijkdom

De titel van deze weekretraite is afkomstig uit een gedicht van Dick Sinnighe, dat je hieronder kunt lezen. Die titel wil niet suggereren dat het leven pijnloos zou kunnen zijn. Wil de soms vreselijk narigheid die op ons pad kan komen niet ontkennen. Het 'paradijs' gaat voor mij over me verbonden voelen met het mysterie van het leven, dat ook mij voortbracht.

Die gevoelde verbondenheid legt in mij vreugde bloot. Vreugde die zowel pijn als blijdschap omvat en onzegbaar draagt, mits ik me niet afsnijd van mijn ervaring.

Je kan deze vreugde, soms verstild soms wild,,  ervaren wanneer je wanneer je je intiem zintuiglijk verbindt met het leven in je en om je.

Awareness Through The Body kan je zien als een beweeglijke, regelmatig  speelse en avontuurlijke, maar toch rustgevende variant op Mindfulness. Awareness Through the Body reikt unieke lijfelijke manieren aan om die verbinding te herstellen en te verruimen. Je van top tot teen ‘in te laten’ met het hier en nu. Het wonderbaarlijk rijkgeschakeerde hier en nu van je lichaam, je aanwezigheid, je natuur, de natuur.

We gaan de reis maken  aan de hand van de vijf elementen; aarde, water vuur, lucht en ether. daar voeg ik aan toe het 'element Innerlijke Ruimte', waarover ik onderaan wat meer vertel.

Alles bestaat uit deze elementen, dus ook jouw lichaam en je aanwezigheid.

Vaak bewonen we  vooral ons hoofd. En definiëren we onszelf  vooral  aan de hand van de activiteiten die dicht opeen gepland onze dagen markeren.

Losgekoppeld leven van ons lichaam in combinatie met een overdosis doen, kan maken dat de  werkelijkheid en betekenis van jouw “er zijn”,  teveel aan je voorbij gaan. En dat is niet alleen vermoeiend maar ook regelrecht zonde:

Je vergeet te ontspannen in en te genieten van de schoonheid, vervulling en vanzelfsprekende zinvolheid, die inherent is aan 'er zijn'

Om met Yeats te spreken:

'de waarheid praten we onszelf niet aan, we kunnen hem proeven, voelen, zien.

 

In de retraite-week gaan we niet zozeer in op de inhoud van plezier of pijn. We oefenen aanwezig blijven bij wat zich voordoet,  in verbondenheid  met het geheel van je lichaam en van wat je ervaart.

Mocht je daar behoefte aan hebben dan kan je een individuele sessie lichaamsgeoriënteerde psychotherapie/ coaching bij me inplannen.

We zullen elke dag starten met een  training Embodiment Stretching.  Die brengt souplesse, stroming en nodigt uit om voelend aanwezig te zijn in je lichaam. Daarna gaan we bezig met Awareness Through the Body. Binnen, maar ook buiten, in de Franse natuur. Gedurende de tweede helft van de middag ben je vrij.

In de avonden ben je eveneens vrij, maar bij voldoende animo geeft mijn partner Erik Burema een voordracht rond mystieke poëzie en inquiry. En/of geef ik een dansmeditatie. Eigen inbreng van de deelnemers is ook welkom.

Extra informatie over Innerlijke Ruimte, je intieme universum:

   

Lang zocht ik naar bodem in mezelf. Vaste grond. Totdat ik die grondeloosheid in me herkende als ruimte. Waar ik, en ik alleen, in en bij kan zijn.  Ruimte waaruit ik dag na dag ontsta.

Toegang krijg ik wanneer ik het kan verdragen in mezelf te vallen. Iedere keer opnieuw draal ik daar met frisse tegenzin om heen. Die innerlijke ruimte roept namelijk associaties op met de desolate vergetelheid die ik in mijn jeugd ervoer. En soms heb ik geen zin eerst het 'saaie' ongedurig makende niemandsland te moeten doorkruisen, dat in eerste instantie opdoemt wanneer ik me los maak van afleiding en agenda.

Dit helpt mij: de beleving dat mijn innerlijke ruimte geen spiritueel verantwoorde onaangedane kale kluis is of zou moeten zijn. Waar ik het, natuurlijk volmaakt onthecht, moet zien vol te houden, .
In deze paradoxen vind ik een pad om te gaan: die van de knusse onmetelijkheid en vertrouwelijke onkenbaarheid: In mij is een eindeloos rijkdom, waar ik innige nabijheid mee kan ervaren. Via de intimiteit van mijn lichaam:

Intiem universum
Ruimte in de beslotenheid van mijn lichaam
zonder vorm en grens.
Alleen te betreden met een unieke sleutel: De vorm en de grens van mijn unieke lichaam.
Intiem universum
Waar ik vertrouwd kan raken
met veilig zijn zonder houvast te hebben.
Ruimte waar ik mij ontvang
Waar zonder begrijpen leven geboren wordt
leven dat mij vangt wanneer ik me laat vallen

 

En hier dan, tot slot,  het gedicht van Dick Sinnighe:

Onze moeder
die onze aarde is
naamloos is je heelzijn
je paradijs bestaat
je schoonheid weerspiegelt
de hemel
Ontvang ons in
nieuwe morgens
en verlicht ons van
het gewicht waarmee
wij de zon overschaduwen
en laat ons in de stilte
waarin wij je liefde be-
amen

 

Data volgen


Bel voor extra informatie 0033 7574 71 921 of mail: h.verhulst@singingbody.nl

NB: Wanneer je denkt dat ik niet reageer; check je spambox. Grote kans dat je mijn antwoord daar aantreft.