Zomer Zonder Programma

We doen het anders deze zomer. Geen vast omlijnde groepsprogramma's dit keer.

Tijd voor rust en herstel
We, Erik en ik,  willen even niet iets 'toevoegen', in  zin van een training. De Westerse mens wordt al gebombardeerd met informatie en bedolven onder de ene ontwikkelingsuitdaging na de andere. Er is dan ook veel moois te ont-dekken, maar er kleven risico's aan al dat ge-ontwikkel. Afgezien van het risico op uitputting. En wat zijn we moe met zijn allen. Ik ken tenminste zo goed als  niemand die zich niet overvraagd voelt. Een ander risico kan zijn dat de impliciete overtuiging kan ontstaan, door al dat aanbod, of erdoor bevestigd kan worden, dat jij niet goed genoeg bent. Dat wat je van binnen waarneemt, niet werkelijk als richting aanwijzer gezien moet worden. En dat het nu waarin je je bevindt, ook al niet toereikend is.

Dus kom rusten. Kom erbij. Kom bij. Kom afwachten. In intimiteit met jezelf. Kom luisteren naar wat in je fluistert, kom dat serieus nemen als kompas. In het kleine en in het grote. Want het is wijzer dan welke training dan ook.

les brocards Hanneke rust op 1 januari 2022
le Brocard afstandsfoto huis (vanuit bos)

Kom wanneer je denkt: 'wanneer ik eenmaal ga liggen, sta ik nooit meer op' . Je zult merken dat de zin en energie om weer eens overeind te gaan komen en een ommetje te gaan maken, of een kletspraatje, of een schilderij, of een maaltijd, zich vanzelf weer zal aandienen.

Kom wanneer je vreest: 'wanneer ik rust, mis ik de boot en blijf ik alleen achter'. En merk dat er ontmoeting is in de rust: je vindt er mensen die ook rusten bijvoorbeeld, en behoefte hebben aan contact.

Kom wanneer je bang bent: 'wanneer ik niet weet wat mijn passie en levensdoel is, komt er niks van me terecht'. En ga voelen dat je al 'terecht' bent.. En dat waar jij bent, daar ook de bron is van het nieuwe. Je kan niet wonen in een missie of passie, hoe inspirerend die ook kunnen zijn. In doelen schuilt geen thuis.

Kom dus om jezelf en je bestaan weer te vertrouwen.

En wanneer je dit soort gedachtes niet kent, maar wel behoefte hebt aan vrije ruimte, zonder alleen te zijn: kom ook.

Je bent niet aan jezelf overgeleverd
Natuurlijk kan je steun bij krijgen, wanneer je merkt dat je verloren raakt in je dag, of wanneer je merkt dat er onrust is, die niet wil luwen.
Erik en ik zijn er om te reageren op wat zich ter plekke aandient. Zowel op wat zich aandient in onszelf, als in jou. Je kan ter plekke een individuele sessie lichaamsgeoriënteerde psychotherapie, of ontspanningssessie bij mij boeken. Of een een begeleide inquiry/coaching bij Erik.
En wanneer er animo is, lassen we een groepsles Embodiment Stretching in. Of een korte workshop Awareness Through the Body in de natuur. Ook bijkomen en afwachten hebben namelijk vorm en structuur nodig. Niet om iets voor elkaar te boksen, maar om de herstel- en ontvangstkanalen open te helpen zetten.

De wereld
We willen tot slot kunnen reageren op wat er gebeurt  in de wereld. Die maar weer eens op zijn kop staat. We willen toevluchtsoord en vrijplaats zijn voor iedereen, dus ook voor Oekraïense vluchtelingen, wanneer die bij ons willen komen schuilen. En we willen samen met iedereen die bij ons is staan voor de onschuld en kracht die in het stille alledaagse is. Onze plek als een helend acupunctuurpunt voor de wereld dat we samen aanprikken.

En er is wat te doen:
Er kan samen gekookt worden, binnen of in onze nieuwe buitenkeuken. En natuurlijk valt er hier eindeloos te wandelen. En te zwemmen. Of de Pelgrims-basiliek in Veselay te bezoeken. Of de ruïnes van de laatste Keltische nederzetting, die stand hield tegen de Romeinen.
Misschien blijkt dat je zin hebt om een klus aan te pakken. Dat kan altijd. Zeker in de bloementuin is er altijd wat te schoffelen en te wieden. Er is inmiddels ook een lieflijk voedselbos aangelegd, dat aanmoedigend onderhoud vraagt.

Elke ochtend en elke avond wordt er gemediteerd. Bij behoefte schuif je aan.

Op tijd reserveren
Boek wel op tijd een plek, of je nou met een tent komt of een kamer wilt reserveren. Onze sanitaire voorzieningen zijn beperkt, dus meer dan 6 à 8 mensen tegelijk kunnen we niet herbergen.
En: wegens gebrek aan inkomsten (Covid was here....), bij veel verbouwingsuitgaven, zijn we sinds vorige week Airbnb-host geworden. Voor 2 van onze 4 kamers. We staan op Airbnb te boek als stiltecentrum, waar al wat Parijzenaars  op afkomen. Voor wat betreft de zomer hebben we via dat kanaal nog geen boekingen, maar die kunnen we dus wel gaan krijgen. Nog even los van mensen uit de Oekraïne.

Kinderen zijn welkom, in overleg. We zijn geen camping en de stilte staat voorop.

le brocard tent en boom op veld
le Brocard groet van God

Prijzen, inclusief gebruik van gastenhuiskamer/keuken, buitenkeuken, lesruimte, beweegspulletjes (matjes, kussens etc), tuinstoelen, en natuurlijk het hele terrein:

Eenpersoonskamer: 60 euro per nacht

Tweepersoonskamer:100 euro per nacht

Tent: 20 euro per persoon per dag

Kijk hier voor foto's van de gastenverblijven.

Gebruik auto (alleen voor boodschappen doen): 5 euro starttarief, daarna 0.20 eurocent per kilometer, excl. brandstof

Huur elektrische fiets: 5.00 euro wanneer je alleen boodschappen gaat doen en 12.50 euro per dagdeel

Huur gewone fiets (met versnellingen): 5 euro per dagdeel

Gebruik wasmachine: 5 euro

Misschien heb je zin om te komen, maar ontbreekt het je aan voldoende financiële middelen: We zouden dan een ruil kunnen organiseren: je kan dan werken (bv luiken schuren en schilderen, tuinieren etc) als manier om je verblijfkosten mee te betalen.

Nog meer
En dan valt er nog meer te halen..... Een triggerpoint of fascie release behandeling voor een prijsje van niks. Lees er hier meer over.


'Toen ik weer thuis was, merkte ik hoe vol en verrijkt ik me voelde. Dankbaar voor de bijzondere en voedende week bij jullie. De schoonheid, de aandacht, de onverwacht warme ontmoetingen. Er is zoveel ruis en lelijkheid in de wereld en bij jullie was het puur en eerlijk.' -Wilma-

'En nog steeds stroomt de energie van de Morvan en mijn ervaringen daar door me heen. Ik bruis van de energie en van blijdschap. ik voel me geaard en stevig in mezelf.' -Charlotte-