Visie

The Singing Body Company - VisieHet doorwerken van neuroses en doorvoelen van ooit in het lichaam vast gezette gekwetstheid vormt geen doel op zich. Dit stugge, zeer veel toewijding vragende, geploeter dient m.i. iets weidsers, dan alleen het worden van een functionelere burger. Namelijk: het zich weer opnieuw verbonden weten met de oorspronkelijke levensenergie.

De lichaamsgerichte psychotherapie helpt weer doen beleven wie je ook weer was. Op beleven leg ik hier de nadruk: aan een hoofd vol inzichten heb je niets wanneer het er op aan komt. Weten dat niet ook een ervaren is, vervliegt. Daarom houd ik zo van lichamen: ze zijn een volstrekt eerlijke bron van informatie, van ijken, herijken en: van beklijven.

Jaren geleden, vers studerend bij Bodymind Opleidingen, werd ik ’s nachts wakker. Ik gaf licht. Uit elk van mijn celletjes scheen energie. Dit is de basisbouwsteen van alles, dacht ik. Van de sterren, de aarde, van de bomen, de stenen. Van verdriet, van plezier. Van mij, van iedereen. En de grondstemming ervan is vreugde. Waar ik me ooit, of nog, een banneling op aarde voelde, ik realiseerde me dat ik dat nooit geweest was.

Ik realiseerde me ook dat ik me op de een of andere manier had leren schamen voor dit levenslicht. Vreemd, om zoiets universeels menen te moeten verbergen. Ik denk echter dat ik niet de enige ben, die zich ooit genoodzaakt heeft gevoeld zich er van af te snijden. Ik denk ook dat de ondraaglijke pijn, bewust of onbewust, die het afgesneden zijn van de eigen essentie met zich meebrengt, oorlogen kan veroorzaken. Van zinloos leven naar zinloos geweld. Van pijn voelen naar pijn doen. Van leegte ervaren naar woestenij creëren.

wandjuweel-angel-before-ChristGelukkig zijn er wegen die helpen te her-verbinden. Uiteindelijk is daar mijns inziens zelfs geen ontkomen aan.

Hanneke Verhulst

‘God is een beleefbare cirkel met zijn middelpunt overal en zijn omtrek nergens’