Making Sense: Ziel

Ik heb een hele sombere periode gekend. Het leek alsof een doodgraver me op de hielen zat. Ik deed alles wat ik kon om hem achter me te laten. Tot ik me omdraaide en zei: ‘Ik ben bang voor je, bang dat jij me opvreet, kapot maakt. Wat wil je van me?’ De doodgraver antwoordde: Ik wil je brengen naar alles wat jij levend begraven hebt’.

Er is niemand die ongevoelig geboren wordt. Gelukkig, want anders was je bestaan betekenisloos voor je. Gevoeligheid maakt ook kwetsbaar. Terwijl het leven lang niet altijd zachtzinnig is.

Gelukkig is je veerkrachtige levenszin ook aangeboren. Soms lijkt die niet meer ’te werken’. Meestal is het dan zo dat er teveel onverwerkt is in je. Verwerken is alsnog voelen van wat een situatie met je gedaan heeft. En alsnog mogen huilen, tieren, bibberen, nee zeggen, ja zeggen, lachen, maf doen, stil zijn. En: mogen vragen om steun en aandacht.

Zeker als kind heb je een bedding van steun en aandacht nodig om gevoelens te kunnen toelaten. Anders zijn ze te overweldigend. En moet je ze wel opslaan achter slot en grendel. Je verwerkt dan niet, je leert niet goed omgaan met je gevoelens, leert eerder er bang voor te zijn. Je kan jezelf zo niet leren kennen. Je bent als een kat in een vreemd pakhuis, wat je soms pas merkt wanneer je verleden je begint in te halen.

Maak je geen zorgen, dat is een goed teken. Je wordt teruggeleid naar wat jij ‘levend begraven’ hebt. Naar leven dus. In eerste instantie vaak naar verdriet, woede, angst, verlangen, hunkering. Stuk voor stuk vormen van leven. Die stuk voor stuk je gekwetste kostbaarheid willen helpen uitdeuken. Zodat je levenszin weer kan opveren.

Bedding, aandacht en steun is hierbij vaak gewoonweg nodig. Alsnog. Die kan je krijgen. Lees hier meer over de lichaamsgeoriënteerde psychotherapie die ik bied.  Voelen doe je met je lichaam, vandaar mijn lichaamsgerichte specialisatie.

Je kan bij me terecht voor diepgaand proceswerk, maar ook voor een kortdurend coachingstraject.

Vaak geef ik binnen een therapietraject een Bodyreading. Je lichaam vertelt door hoe het zich houdt, feilloos waar bij jou de kneep zit. Je kan ook een Bodyreading komen doen zonder in therapie te gaan. Lees hier meer.

Voor psychische veerkracht en weerbaarheid is beweging heel belangrijk. Zeker stretches maken het zenuwstelsel sterker, dus goed om te doen naast proces- of coachingswerk. Hier lees je wat ik je daarin kan bieden.

“Ik voel me vaker warm en opgeruimd, meer in verband levend met wie ik echt ben. In toenemende mate leef ik in en met mijn lijf, verstop ik mij minder.”

Lichaam en aarde:

Je hoort bij de aarde. Dat niet meer goed kunnen ervaren, kan een leegte en zinloosheid teweegbrengen, die niet op te lossen is met een volgende ambitie of theorie.

De natuur weer gaan herkennen als je oorsprong. Als woordeloze en redeloze spiegeling van jouw eigen natuur. Dat helpt wel. Natuurlijk weer via je lichaam. Anders ervaar je alsnog niets, blijf je steken in filosofie en proberen te voelen wat je meent te moeten voelen.

Mijn trainingen en retraites Awareness Through the Body maken dat je de intrinsieke kostbaarheid van het leven in je en om, weer herinnert. Je leert te ontspannen in de autonome waarde van ‘er-zijn’. Waarde die losstaat  van welke prestatie dan ook.

“De natuurkracht van Hanneke vind ik heel mooi. Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit zo ontspannen heb gevoeld.”