Verdiepingsweek: Je Paradijs Bestaat

Verdiepingsweek 'Je Paradijs bestaat'

Een innig zintuigelijke week, om in diep doorvoeld contact te treden met de intrinsieke schoonheid, waarde en liefde van het leven en dus van jou.

We gaan de reis maken  aan de hand van de vijf elementen; aarde, water vuur, lucht en ether. daar voeg ik aan toe het 'element Innerlijke Ruimte', waarover ik onderaan wat meer vertel.

Je krijgt een dagelijks les Embodiment Stretching, afgestemd op het thema van de dag. Daarnaast werken we met Awareness Through The Body.

Awareness Through the Body kan je zien als een beweeglijke, regelmatig  speelse en avontuurlijke, maar toch rustgevende variant op Mindfulness. Awareness Through the Body reikt unieke lijfelijke manieren aan om je van top tot teen en verrassend rijkgeschakeerd ‘in te laten’ met het hier en nu.

De titel van deze weekretraite is afkomstig uit een gedicht van Dick Sinnighe, dat je hieronder kunt lezen. Die titel wil niet suggereren dat het leven pijnloos zou kunnen zijn. Wil de soms vreselijk narigheid die op ons pad kan komen niet ontkennen. Het 'paradijs' gaat voor mij over me verbonden voelen met het mysterie van het leven, dat ook mij voortbracht.

Die gevoelde verbondenheid legt in mij vreugde bloot. Vreugde die zowel pijn als blijdschap omvat en onzegbaar draagt, mits ik me niet afsnijd van mijn ervaring.

Je kan deze vreugde, soms verstild soms wild,,  ervaren wanneer je wanneer je je intiem zintuiglijk verbindt met het leven in je en om je.

Alles bestaat uit dezelfde elementen, dus ook jouw lichaam en je aanwezigheid.

Vaak bewonen we  vooral ons hoofd. En definiëren we onszelf  vooral  aan de hand van de activiteiten die dicht opeen gepland onze dagen markeren.

Losgekoppeld leven van ons lichaam in combinatie met een overdosis doen, kan maken dat de  werkelijkheid en betekenis van jouw “er zijn”,  teveel aan je voorbij gaan. En dat is niet alleen vermoeiend maar ook regelrecht zonde:

Je vergeet te ontspannen in en te genieten van de schoonheid, vervulling en vanzelfsprekende zinvolheid, die inherent zijn aan 'er zijn'

Om met Yeats te spreken:

'de waarheid praten we onszelf niet aan, we kunnen hem proeven, voelen, zien.

 

In de retraite-week gaan we niet zozeer in op de inhoud van plezier of pijn. We oefenen aanwezig blijven bij wat zich voordoet,  in verbondenheid  met het geheel van je lichaam en van wat je ervaart.

Mocht je daar behoefte aan hebben dan kan je een individuele sessie BodyMind psychotherapie of coaching bij me inplannen.

 

Programma:

We zullen elke dag starten met een  training Embodiment Stretching.  Die brengt souplesse, stroming en nodigt uit om voelend aanwezig te zijn in je lichaam. Daarna gaan we bezig met Awareness Through the Body. Binnen, maar ook buiten, in de Franse natuur. Gedurende de tweede helft van de middag ben je vrij.

In de avonden ben je eveneens vrij, maar bij voldoende animo geeft mijn partner Erik Burema een voordracht rond mystieke poëzie en inquiry. En/of geef ik een dansmeditatie. Eigen inbreng van de deelnemers is ook welkom.

Extra informatie over Innerlijke Ruimte, je intieme universum:

 

Lang zocht ik naar bodem in mezelf. Vaste grond. Totdat ik die grondeloosheid in me herkende als ruimte. Waar ik, en ik alleen, in en bij kan zijn.  Ruimte waaruit ik dag na dag ontsta.

Toegang krijg ik wanneer ik het kan verdragen in mezelf te vallen. Iedere keer opnieuw draal ik daar met frisse tegenzin om heen. Die innerlijke ruimte roept namelijk associaties op met de desolate vergetelheid die ik in mijn jeugd ervoer. En soms heb ik geen zin eerst het 'saaie' ongedurig makende niemandsland te moeten doorkruisen, dat in eerste instantie opdoemt wanneer ik me los maak van afleiding en agenda.

Dit helpt mij: de beleving dat mijn innerlijke ruimte geen spiritueel verantwoorde onaangedane kale kluis is of zou moeten zijn. Waar ik het, zogenaamd volmaakt onthecht, moet zien vol te houden, .
In deze paradoxen vind ik een pad om te gaan: die van de knusse onmetelijkheid en vertrouwelijke onkenbaarheid: In mij is een eindeloos rijkdom, waar ik innige nabijheid mee kan ervaren. Via de intimiteit van mijn lichaam:

Intiem universum
Ruimte in de beslotenheid van mijn lichaam
zonder vorm en grens.
Alleen te betreden met een unieke sleutel: De vorm en de grens van mijn unieke lichaam.
Intiem universum
Waar ik vertrouwd kan raken
met veilig zijn zonder houvast te hebben.
Ruimte waar ik mij ontvang
Waar zonder begrijpen leven geboren wordt
leven dat mij vangt wanneer ik me laat vallen

 

En hier dan, tot slot,  het gedicht van Dick Sinnighe:

Onze moeder
die onze aarde is
naamloos is je heelzijn
je paradijs bestaat
je schoonheid weerspiegelt
de hemel
Ontvang ons in
nieuwe morgens
en verlicht ons van
het gewicht waarmee
wij de zon overschaduwen
en laat ons in de stilte
waarin wij je liefde be-
amen

 

Data volgen wanneer de Corona pandemie daar plaats voor gemaakt heeft


Bel voor extra informatie 0033 7574 71 921 of mail: h.verhulst@singingbody.nl

NB: Wanneer je denkt dat ik niet reageer; check je spambox. Grote kans dat je mijn antwoord daar aantreft.